WIFI 5G on MSI A10 modern | Intel wifi AC 9560 - elementary OS Hera

Discussion in 'elementaryforums.com' started by Paulo André, Nov 3, 2020.

  1. Paulo André

    Paulo André Thread Starter
    Expand Collapse
    New Member

    Joined:
    Apr 2, 2020
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hello

    I need some help figuring out what is Wrong with my WIFI CONNECTION when using proprietary drivers from NVIDIA

    I have a brand new MSI MODERN A10 with i7 10 and 2 gb geforce. It came without OS and i installed my OS of choice ELEMENTARY OS HERA that is based in UBUNTU 18.04.03 LTS. My Kernel is the latest
    5.4.0-52-generic on elementaryOS hera 5.1.7 hera.

    When using the open source driver "nouveau" my WIFI is stable and achives a very high speed; When i change to the NVIDIA driver 450 my WIFI speed drops down and i can't even connect to 5G network (i can connect to the 2.4 network); when i run in terminal modinfo iwlwifi: the anwser in no module iwlwifi is found; my wifi is managed...

    so some help is needed

    thanks
     
  2. adwilson99

    adwilson99
    Expand Collapse
    Well-Known Member

    Joined:
    May 2, 2020
    Messages:
    45
    Likes Received:
    6
    Interesting. I'm not sure what the problem could be, so I'll rattle a couple of things off the top of my head.

    1) can you post more info on your wifi card and nvida card by using lspci and lsusb.
    2) Could it be an overheating problem, to check this download "psensor" from the AppCenter and monitor when using the nouveau dirver,vs when using the nvida driver.
    3) It could be an issue with the drivers conflicting. This article makes a few suggestions (https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=296348) basically trying older versions of both the nvidia and wifi drivers to try and find a stable combination that works.

    If you can share the output of lspci and lsusb, that may also give us more info.
     
  3. Paulo André

    Paulo André Thread Starter
    Expand Collapse
    New Member

    Joined:
    Apr 2, 2020
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hello
    adwilson99


    Thank you for your time and quick reply
    is here the
    lspci
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 9b61 (rev 0c)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 9b41 (rev 02)
    00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Device 02f9
    00:14.0 USB controller: Intel Corporation Device 02ed
    00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Device 02ef
    00:14.3 Network controller: Intel Corporation Device 02f0
    00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Device 02e0
    00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 02b0 (rev f0)
    00:1d.4 PCI bridge: Intel Corporation Device 02b4 (rev f0)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Device 0284
    00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Device 02c8
    00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Device 02a3
    00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device 02a4
    01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation Device 1d13 (rev a1)
    02:00.0 Non-Volatile memory controller: Sandisk Corp Device 5006

    lsusb
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 001 Device 004: ID 5986:211b Acer, Inc
    Bus 001 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
    Bus 001 Device 002: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
    Bus 001 Device 005: ID 8087:0aaa Intel Corp.
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

    I downloaded PSENSOR and i will see the temperature if reaching to high values

    thanks again
     
  4. Paulo André

    Paulo André Thread Starter
    Expand Collapse
    New Member

    Joined:
    Apr 2, 2020
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hello
    adwilson99

    Just a quick post about LMSENSORS working with nvidia - and i think all is normal, i.e., the temperature is normal, but the wifi is very slow....now i dont know i why i can connect to a 5g network but the wifi speed is 18 mbps - with nouveua drivers my wifi speed is around 200 mbps (sometimes more).

    Thanks
     

    Attached Files:

  5. adwilson99

    adwilson99
    Expand Collapse
    Well-Known Member

    Joined:
    May 2, 2020
    Messages:
    45
    Likes Received:
    6
    Thanks for the additional info. Even though the wifi works when you don't use the nvida driver, I'm still suspecting the wifi driver. (many of these have power saving modes, it's possible that the power saving is kicking in when the nvida is in use).

    Anyhow. from your lspci. I believe this is your wifi card:

    Can you post the output of
    Code (Text):
    dmesg
    and also

    Code (Text):
    lspci -nnk | grep 0280 -A3
    lets see if there are any conflicts reported when the system is starting up.
     
  6. Paulo André

    Paulo André Thread Starter
    Expand Collapse
    New Member

    Joined:
    Apr 2, 2020
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0

    Hello
    adwilson99

    Thank you again for your time

    After the last update i can now connect to 5g using nvidia but the speed is slow and also unstable and there must be a reason...

    here is the output of spci -nnk | grep 0280 -A3

    paulo@raven:~$ lspci -nnk | grep 0280 -A3
    00:14.3 Network controller [0280]: Intel Corporation Device [8086:02f0]
    Subsystem: Intel Corporation Device [8086:0034]
    Kernel driver in use: iwlwifi
    Kernel modules: iwlwifi

    the ouput of dsmeg is the the file (it is too long)

    and here is my internet speed (in two meters range of the router)
    Retrieving speedtest.net configuration...
    Testing from MEO (82.155.234.78)...
    Retrieving speedtest.net server list...
    Selecting best server based on ping...
    Hosted by Wessex Internet Ltd. (Blandford Forum) [1187.57 km]: 46.723 ms
    Testing download speed................................................................................
    Download: 27.58 Mbit/s
    Testing upload speed................................................................................................
    Upload: 11.56 Mbit/s

    Thanks again.





     

    Attached Files:

Share This Page

Loading...