Loki Back screen with only mouse pointer after install

Discussion in 'Installation' started by jam, Apr 19, 2017.

  1. jam

    jam Thread Starter
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    Mar 23, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I just installed Loki and after installation when I boot up all I have is a black screen and a mouse pointer. I can move the cursor around but the screen remains black. When I hold down the power button to reboot the system the eOs logo appears on the screen before shutdown.

    I tried reinstalling a second time leaving install 3rd party drivers and updates unchecked but I still have the same result unfortunately.

    I have a pretty old graphics card now an AMD HD 5770 and the open source display drivers are usually fine on Linux with this card.
     
    #1 jam, Apr 19, 2017
    Last edited: Apr 19, 2017
  2. Artificial Intelligence

    Artificial Intelligence
    Expand Collapse
    Elementary Supporter

    Joined:
    Jan 24, 2017
    Messages:
    127
    Likes Received:
    23
    When boot up, hold <shift> down, then you will be prompt with list, press <e>.

    In linux line after quiet splash add nomodeset and radeon.modeset=0

    ctrl+x to boot
     
  3. jam

    jam Thread Starter
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    Mar 23, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Thanks for the response.

    I tried as you suggested but after pressing ctrl+X to boot, the elementary logo appeared in a lower resolution and then I was back at a black screen with a mouse cursor again. I tried another reboot and I still got the black screen, only the resolution was back to 1080p?
     
    #3 jam, Apr 20, 2017
    Last edited: Apr 20, 2017
  4. jam

    jam Thread Starter
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    Mar 23, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I found that replacing "no splash" with "radeon.modeset=1" and leaving the computer for around 10 minutes the log in screen would eventually appear after waking the computer from sleep mode.
    The resolution was in full HD when using modeset=1.

    The problem is confounded by the fact that wingpanel keeps crashing and the web browser freezes when opening up settings. It seems very slow to open up some programs even though graphics performance is solid and smooth.

    I just tried Feren OS and I couldn't even install it because I have the exact same issue but within the live CD itself, I believe it uses the same kernel as Loki as its based on Mint 18
     
    #4 jam, Apr 22, 2017
    Last edited: Apr 22, 2017
  5. Artificial Intelligence

    Artificial Intelligence
    Expand Collapse
    Elementary Supporter

    Joined:
    Jan 24, 2017
    Messages:
    127
    Likes Received:
    23
    See if the same issue persist in ubuntu 17.04
    I had also trouble with default browser but I switch to chrome and all was good.
     
  6. jam

    jam Thread Starter
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    Mar 23, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I've had some progress getting eOs to boot normally without the black screen.
    I just enabled auto login at boot which prevents the blackout at the log in screen and takes me straight to a visible desktop. I no longer have to edit advanced boot settings either. After system updates wingpanel is now mostly functioning correctly but it still can randomly lock up from time to time.

    If anyone else is having this issue I would suggest they try selecting auto login during install process.
     
  7. andresgl

    andresgl
    Expand Collapse
    New Member

    Joined:
    Oct 22, 2018
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hi,

    I am having the same issue on a Mac. I am not sure what is the "<shift> down" on mac. I have tried ALL keys and I am not able to lauch the prompt? Can someone help, please?

    Thanks,
     

Share This Page

Loading...